MAKALELER

Image

Gebelikte Şeker Yükleme Testinin Önemi

Gebelikte şeker yükleme testi, hamileliğin 24. Ve 28. Haftaları arasında yapılan ve hamilelikte şeker varlığını tespit etmek için kullanılan bir testtir. Gebelik şekeri dünyada ortalama %7 oranında görülmektedir.

Son yıllarda kamuoyunu yanlış yönde yönlendiren şeker testi aleyhine yapılan konuşmaların aksine obesitede ve sedanter hayat tarzındaki artış nedeniyle gebelikte şeker görülme oranı giderek artmaktadır. Gebelik şekeri gebelik hipertansiyonu, preeklampsi, sezaryen doğum ve diyabete meyil gibi anne ve bebeğin sağlığı üzerinde kısa ve uzun vadede olumsuz sonuçlar yaratabilen bir durumdur.

Gebelikte şeker yükleme testi genellikle 24-28. Haftalar arasında uygulanır. Ancak bir önceki gebeliğinde şeker hastalığı olan gebelerin, ailede 1. derece akrabalarında şeker hastalığı olanların, obesite problemi olan kişilerin gebeliğin ilk 3 ayında şeker açısından taranması gerekebilir.

Gebelikte şeker yükleme testi 2 şekilde yapılabilir:

  1. 50 gram glikoz içirilmesini takiben 1 saat sonra kan şekeri kontrolü yapılması. Bu tetkik sonucunda glikoz 140 mg/dl altında ise hamilede gebelik şekeri yok demektir. Bu değerin üstüne çıkması durumunda 100 gram yükleme testi uygulanması gerekir. Bu testin sonucunda şeker varlığı kesin olarak belirlenir.
  2. 75 gram şeker yükleme testi: Aç olarak yapılan bir testtir. 75 gram glikoz içilmesini takiben birbirini izleyen kan şeker değerleri bakılır. ( açlık, 1. Saat ve 2. Saat). Tek sonucun yüksek çıkması ile şeker tanısı konulabilir.

Gebelikte şeker yükleme testi yaptırmak neden önemlidir?

  • Gebelik şekeri, gebelikte tespit edildiğinde tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Annedeki kan şekeri düzeylerine göre diyet ya da insülin tedavisi seçenekleri mevcuttur.
  • Kan şekeri düzeyleri kontrol altına alınmadığında annede enfeksiyonlara ve vajinal mantarlara eğilim artar.
  • Annede preeklampsi gelişebilir.
  • Gebeliğin ilk dönemlerinde mevcut olan kontrolsüz ve yüksek kan şekerleri bebekte bazı anomalilerin gelişimine neden olabilir.
  • Ani bebek ölümü görülme olasılığı artar.
  • Bebeğin amniyon sıvısında artış (polihidramnios) ve bebeğin ölçümlerinde fazlalık olabilir.
  • Doğum kilosu fazla olan iri bebeklerde doğumda omuz takılması gibi doğum  güçlükleri yaşanabilir.
  • Doğumdan sonra bebekte şeker düşüklüğü, sarılık, şekere bağlı akciğer gelişiminde gecikme ve solunum sıkıntısı olabilir.
  • Gebeliğin kontrolsüz şekeri bebeğin ileriki hayatında kalp ve şeker gelişimine neden olabilir.

Gebelikte şeker yüklemesi yaptırmak zararlı mıdır?

  • Şeker yükleme testinin gebelikteki uygulaması çok uzun yıllardan beridir tüm dünyada yapılmaktadır.
  • Şimdiye kadar bilimsel çalışmalarla ispatlanmış anne ya da bebek üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yoktur.
  • 50 ya da 75 gram şeker yüklemesinde annenin aldığı şeker miktarı ortalama 2 dilim baklavanın içindeki şeker miktarına eş değerdir. Her gebe yemek alışkanlığı içinde her gün olmasa bile zaman zaman bu miktarda şekeri almaktadır.