GEBELİK VE DOĞUM

Image

Hafta Hafta Bebek Gelişimi

1. HAFTA: Fertilizasyon (döllenme) meydana gelir. Tüplerde döllenen ve bölünen hücreler rahime doğru ilerlemeye başlar.

2. HAFTA: Bölünen hücreler “blastokist”i oluşturur. Blastokistten Hcg denilen gebelik hormonu salgılanır. Blastokist rahim duvarına gömülür.

3. HAFTA: Hormon salınımı ile beraber plasenta büyümesi başlar.

4. HAFTA: Embriyo ve plasenta ayrışması başlar. Plasenta anne ve bebek arasındaki besin ve oksijen alışverişini sağlayan yapıdır. Plasentanın bebeğe yakın kısmından göbek kordonu çıkar ve göbeğin tam ortasından bebeğe yapışır.

5. HAFTA: beyin, omurilik ve omurgayı oluşturacak olan nöral tüp oluşumu tamamlanır. Kalp ve akciğerler gelişmeye başlar. Kalp atımı başlar. Bebek aşağı yukarı 6 mm uzunluğundadır.

6. HAFTA: Ultrasonda kalp atışı duyulabilir ve görülebilir. Yüz yapıları ve parmak tomurcukları oluşumu başlar.

7. HAFTA: Kemik oluşumu başlar.

8. HAFTA: Bebek ortalama 12 mmye ulaşır. 2. Ay sonu itibarıyla tüm büyük organlar gelişmeye başlar. Bu haftadan sonraki bebeğe artık embriyo değil fetüs denir. Bebeği oluşturacak tomurcuklanmalar yavaş yavaş belirmeye başlar. Göbek kordonu fonksiyon görmeye başlar.

9. HAFTA: Barsak oluşumu başlar.

10. HAFTA: Parmaklar uzarken tırnak oluşumu başlar.

11. HAFTA: Kemikler sertleşmeye başlar. Cilt şeffaftır.

12. HAFTA: Bebeğimiz ortalama 5 cm uzunluğunda ve 15 gram ağırlığındadır. Ultrasonda bebeğin hareketleri görülebilir ancak henüz hissedilemez. Bebeğin üreme organları belirmeye başlar ancak ultrasonografi ile cinsiyet tayini için henüz erkendir. Bebeğin emme refleksi başlar. İdrar oluşum başlar. Bu hafta İKİLİ TARAMA TESTİ YAPTIRMAK İÇİN EN UYGUN HAFTADIR.

13. HAFTA: Tüm organlar oluşmuştur. Kan hücreleri oluşumu ve cinsiyet tayini başlar.

14. HAFTA: Göz hareketleri başlar. Tad ve koku duyuları gelişir. Kıl kökleri belirmeye başlar.

15. HAFTA: Bebek kendi sıvısı içerisinde dönmeye başlar. İdrar oluşumu başlar.

16. HAFTA: Bebeğimiz 150 gram civarında ve 13 cm uzunluğundadır. Bebek artık sesleri duyabilir. Ultrasonda bebeğin cinsiyeti net olarak görülebilir. Bu hafta itibarıyla bebek hareketleri hissedilebilir ancak özellikle ilk gebeliklerde bu süreç uzayıp 20. Haftayı da bulabilir. 3LÜ VE 4LÜ TEST BU HAFTA İTİBARI İLE YAPILABİLİR.

17. HAFTA: Bebek derisini koruyan vernix oluşumu başlar.

18. HAFTA: Bebek cildini kaplayan lanugo oluşmaya başlar. Bebek belli periyotlar halinde uyuyup uyanmaktadır.

19. HAFTA: Emme refleksi gelişmeye başlar. Bebek hareketleri hissedilmeye başlayabilir. Genellikle ikinci ve daha fazlası gebeliklerde bebek hareketleri daha erken hissedilebilir.

20. HAFTA: Bebek ortalama 450 gram ağırlığına ve 25 cm uzunluğa erişir. Tırnaklar uzamaya ve ileride bebeğin kakasını oluşturacak olan mekonyum oluşmaya başlar. Cilt kalınlaşır ve verniks adı verilen yağlı bir tabaka tarafından korunmaya başlar. Bu hafta ANOMALİ TARAMASI İÇİN EN UYGUN HAFTADIR.

21. HAFTA: Bebek hıçkırma şeklinde hareketler yapabilir.

22. HAFTA: Bebek dışarıdan gelen sesli uyarılara reaksiyon verebilir.

23. HAFTA: Bebek annenin sesini tanıyıp ona tepki verebilir. Uyuma zamanının %80i REM uykusu halini alır. Bu uykuda zihin son derece aktiftir.

24. HAFTA: Bebek bu aşamada yaklaşık 30 cm uzunluktadır. Hareketleri son derece aktiftir ve hızlı büyümesi devam etmektedir. Akciğerler tamamen gelişmiştir ancak daha bebeğin anne karnı dışında hayatını idame ettirmesini sağlayacak düzeyde değildir. Bu hafta ŞEKER YÜKLEME TESTİ İÇİN EN UYGUN ZAMANDIR.

25. HAFTA: Sinir sistemi başta olmak üzere hızlı bir gelişim olur.

26. HAFTA : Bebeğin akciğer gelişimi ivmelenir. Cilt renklenmesi başlar. Göz kapaklarını yavaş yavaş açabilir.

27. HAFTA: Bebeğe rahatlatıcı müzikler dinletmek, onunla konuşmak için en uygun zamanlardır. Yumuşak ve tanıdık sesler bebeği rahatlatır. Tekmeler sıklaşır. REM uykusunda gülümseme hali ultrasonda çok şanslı iseniz görülebilir.

28. HAFTA: Bebek gözlerini açıp kapatabilir. Bebeğiniz ortalama 35 cm uzunluğa ve hemen hemen 1000 gram üzerinde kiloya ulaşmıştır. Bu hafta RH UYUŞMAZLIĞI ( KAN UYUŞMAZLIĞI) OLAN GEBELERDE ANTİ-D İMMÜNGLOBULİN (KAN UYUŞMAZLIĞI İĞNESİ) YAPILMASI İÇİN EN UYGUN HAFTADIR. Bu uygulama doktorlar arasında farklılık gösterebilir.

29. HAFTA: Bu haftadan sonra bebek gelişimi ve kilo alımı çok hızlı olacaktır.

30. HAFTA: Bebeğin tüm vücudunu kaplayan lanugo denilen yumuşak tüyler kaybolmaya başlar. Baştaki saçlar uzar.

31. HAFTA: Bebeğin beyin gelişimi hızlanır. Kafa kemikleri yumuşak olmasına rağmen vücudun diğer kemikleri sertleşmeye başlar.

32. HAFTA: Bebek ortalama 45 cm uzunluğa ve 1800-2000 gram ağırlığa ulaşmıştır. Hemen hemen tüm organ gelişimi tamamlanmıştır. Sindirim sistemi oluşumu tamamlanmaz. Bebek yavaş yavaş doğum pozisyonu almaya başlar. Bu dönemden sonra takip sıklığı 2 HAFTADA BİR aralıklarla olmalıdır. ÇALIŞAN ANNELERİN BU HAFTADA DOĞUM ÖNCESİ İZNİNE AYRILMALARI YA DA SAĞLIK DURUMLARI UYGUNSA ÇALIŞABİLİR RAPORU ALMALARI UYGUNDUR.

33. HAFTA: Bu dönemde bebek haftada 250-300 gram almaya başlar. Ortalama 2250-2400 gram civarında kilosu vardır. Bebeğiniz duyabilir ve hissedebilir. Baş çevresinde hızlı bir gelişme olur. Bu dönemden sonra boyu çok fazla uzamayacak ancak baş çevresi ve kilosundaki büyüme devam edecektir.

34. HAFTA: Ciltteki buruşukluk yavaş yavaş kaybolmaya başlar. El tırnakları uzamaya başlar. Akciğer gelişimi hemen hemen tamamlandığından bebek doğsa bile bu ciddi bir problem genelde yaratmaz.

35. HAFTA: bebeğin akciğer beyin ve sinir sistemi gelişimi devam eder. Diğer sistem gelişimleri tamdır.

36. HAFTA: Bebek 2500-2700 gram ağırlığındadır. Yaklaşık 48-50 cm büyüklüktedir. Hareketler ve tekmeler bu dönemde daha da önem kazanır. Bu dönemde takip sıklığı doğuma kadar HAFTADA BİRE düşer. NST (NON STRESS TEST) denilen ve bebeğin anne karnında iyilik halini değerlendiren önemli bir test olan bebek hareketlerine göre bebek kalp atış hızlarındaki değişikliklerin bir cihaz aracılığı ile takip edilmesi için en uygun haftadır.

37. HAFTA: Bebeğin vücudundaki ince tüyler dökülmüş, cilt altı yağ dokusu kalınlaşmıştır. Bebek ortalama 48-50 cm civarındadır. Bu hafta ve sonrasında doğan bebekler miadını hemen hemen tamamlamış sayılabilir ve genelde sorunsuz doğarlar. Bu dönemde Braxton Hicks denilen ve halk arasında yalancı sancı olarak bilinen düzensiz kasılmalar başlayabilir. ÇALIŞAN ANNELERİN BU DÖNEMDE DOĞUM ÖNCESİ İZNE AYRILMALARI GEREKMEKTEDİR.

38. HAFTA: Bu haftalar bebeğin beyin gelişiminin en hızlı olduğu haftalardır. Bebeğin kilosu 3 kilo civarındadır. HASTANE ÇANTASINI HAZIRLAMAK İÇİN EN UYGUN HAFTADIR.

39. HAFTA: Bebek 3- 3.5 kilo ağırlığa ve yaklaşık 48-52 cm uzunluğa ulaşmıştır ( BU değerlerin 400-500 gram kadar oynayabileceği unutulmamalıdır). Cildi pembe beyaz ve pürüzsüzdür. Baş çevresi oldukça geniştir. Beyin gelişimi devam etmektedir. Beyin dinamik bir organ olup büyümesi çocuğun 2 yaşını bulur. Bebeğin hareketleri yavaşlar ve genellikle kemik çatı içerisine yerleşir.

40. HAFTA: Bebek doğuma hazırdır. Genellikle doğum için 40 hafta miad olarak belirtilse de ortalama iki hafta kadar daha süreç uzayabilir. Bu dönemde sık aralıklarla yapılan bebeğin kalp atışı, hareket, nefes, kas tonus ve amniyotik sıvı değerlendirmeleri ile (yani NST ve ultrasonografi ile) bebek yakından (tercihen 3 günde bir) takip edilir. Takiplerinde herhangi bir sıkıntı tespit edilen ya da miad aşımına uğrayan gebelikler ise çeşitli yöntemler ile sonlandırılır.