KADIN HASTALIKLARI

Image

Smear Testi

Rahim ağzı kanserleri günümüzde giderek yaygınlaşan tarama testleri nedeniyle en erken teşhis edilebilen jinekolojik kanserlerdir. Rahim ağzı kanserini taramada kullanılan iki test vardır. Bunlardan biri “Smear” testi, diğeri ise HPV DNA taramasıdır. Bu iki test aynı anda uygulanabilir.  

Smear testinde rahim ağzındaki kanser öncesi hücresel değişiklikler tespit edilebilir. 

HPV DNA testinde ise bu değişikliklere neden olan HPV ( Human Papilloma Virus ) virüsü varlığı ve tipleri taranmaktadır. 

Smear testi nasıl yapılır? 

Jinekolojik muayene sırasında özel bir fırça yardımı ile rahim ağzından sürüntü örneği alınır. Alınma işlemi sırasında herhangi bir acı ya da kanama olmaz. Alınan materyal sıvı içerisine konularak patolojik incelemeye gönderilir. 

Smear testi neden önemlidir? 

Rahim ağzındaki hücre değişiklikleri başladıktan sonra kansere dönüşmesi yıllar alır. Bu süreçte belirti vermeyen kanser öncesi lezyonların tespiti kolaylıkla ve tam başarı ile bu lezyonların tedavisine olanak sağlar.  

Smear testi ne sıklıkla yapılmalıdır? 

21- 65 yaş arasındaki tüm kadınlara Smear testi taraması önerilmektedir. Özellikle 30 yaş ve üstü kadınlarda HPV DNA taraması da smear testinin yanına eklenebilir. Her iki test beraber uygulandığında buna “co-testing” denir. Her iki test sonucu da normal ise bu önümüzdeki birkaç yıl rahim ağzı kanserine yakalanma riskinizin oldukça düşük olduğunu gösterir. 

Smear testi tek başına yapıldığında sonuç normal ise 3 yılda bir, HPV ile beraber yapıldığında sonuç normal ise 5 yılda bir tekrarlanması gerekir. 65 yaş üstü ya da kanser olmayan nedenlerle rahim ağzı ile beraber rahimi de alınmış olan kadınlarda smear testi alınmasına gerek yoktur.